Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ-ΧΤΥΠΑΜΕ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ-ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ

6 ΜΑΡΤΙΟΥ σήμερα και αφιερώσαμε την ημέρα μας σε δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας!!!


Σχολικός εκφοβισμός - Ορισμός


Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος “bullying”.

Ενώ σαν φαινόμενο επισημαίνεται και καταγράφεται τη δεκαετία του 1970, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εμφανίζεται και τότε. Εξάλλου αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει με τη γέννηση του ανθρώπου.

Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη
Το παιδί που δέχεται βία
Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
Τα παιδιά θεατές
Οι εκπαιδευτικοί
Οι γονείς

Στην ουσία αναφέρεται στην βία μεταξύ παιδιών. Στην ιστορία του Όλιβερ Τουίστ - που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα - υπάρχουν πολλά στοιχεία βίας μεταξύ παιδιών τα οποία επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Τα μυθιστορήματα για το Αγγλοσαξωνικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου ο εκφοβισμός των μεγαλύτερων είναι αποδεκτό καθεστώς

Σύμφωνα με τον Olweus σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός παρατηρείται όταν ένα παιδί «εκτίθεται, κατ’ επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα.»



Ο όρος «αρνητική πράξη» αναφέρεται στην πράξη εκείνη με την οποία «ένα άτομο προκαλεί εσκεμμένη βλάβη ή συναισθηματική δυσκολία σε άλλο άτομο, μέσω σωματικής επαφής, λεκτικώς ή με άλλους τρόπους.»



Μια σημαντική παράμετρος που τίθεται είναι η έννοια της επανάληψης. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή. Επίσης περιλαμβάνει ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ του παιδιού που εκφοβίζει και του παιδιού που εκφοβίζεται



Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι η δεύτερη σημαντική παράμετρος. Οι πράξεις σχολικού εκφοβισμού έχουν αποτέλεσμα ή θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα σωματική βλάβη ή συναισθηματικές δυσκολίες (δυσκολίες συμπεριφοράς) πάνω στο παιδί.



Η τελευταία παράμετρος έχει να κάνει με τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού ο οποίος μπορεί να είναι σωματικός, λεκτικός ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.



Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει
Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα,
Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό
Σεξουαλική παρενόχληση
Χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία
Απειλές και εκβιασμό
Υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
Επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων
Διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών
Ηλεκτρονικό bullying cyber bullying (Το cyberbullying περιγράφεται ως "η επαναλαμβανόμενη και εκ προθέσεων βλάβη που προκαλείται διαμέσου της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών" Το Cyberbulling εμφανίζεται συχνότερα σε ιστότοπους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εφήβων)
Bullying ή πείραγμα.

O Olweus τονίζει τη διαφορά του bullying με το «πείραγμα» στα πλαίσια του παιχνιδιού. Το «πείραγμα» αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ φίλων και δεν περιλαμβάνει την πρόκληση σωματικού πόνου των άλλων. Αντίθετα το bullying εμπλέκει άτομα που δεν έχουν φιλικές σχέσεις.

Η χαρακτηριστική ανισορροπία δύναμης διατυπώνει ο olweus στον ορισμό του μπορεί να αναφέρεται στα ατομικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη και του θύματος.

Το «πείραγμα» μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκφοβισμό αν συμβαίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο όταν το παιδί αισθανθεί ότι οι πράξεις των άλλων δεν διέπονται από αστείο και δεν γίνονται μέσα στα όρια του παιχνιδιού  http://www.e-abc.eu/gr/sholikos-ekfovismos/


 Διαβάσαμε και σχολιάσαμε με τα παιδιά το υπέροχο βιβλίο 
"ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΝ" 


Χορέψαμε με τους LOCOMONDO "ΧΕΡΙΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ"




ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.....


ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ!!!!


ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΣΧΗΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
 ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ,  ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ "ΚΑΚΕΣ" ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ "ΓΛΥΚΙΕΣ" ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΕΣ.....



ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ





(ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΙΣ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ 
http://paixnidokamomataa.blogspot.gr/ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!!)

Η ΜΕΡΑ ΤΟΥΤΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ......



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου