Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Φίλοι καλωσορίσατε......


«Καλώς να ανταμώσουμε..  Φίλοι κι αγαπημένοι
από καιρού χαρούμενοι  Και καλοκαρδισμένοι…»
Για να θυμούνται οι παλιοί.. και να μαθαίνουν οι νεώτεροι…
Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:00
 στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμπακίου


Δεν γνωρίζω αν παράδοση είναι ο εγωισμός των απελθόντων και η ενοχή, ο συμβιβασμός των επιζώντων. (Χατζιδάκις)


Είναι βέβαιο πάντως πως η παράδοση έχει αξία μονάχα όταν δεν στηρίζεται μόνο στην αναπαράσταση, αλλά στην καθημερινή και δίχως επιτήδευση ζωή μας. Όταν δηλαδή το κληροδότημα χρησιμοποιείται φυσικά, και δίχως την ανάγκη επεξήγησης. Τότε μονάχα οφείλει να υπάρχει. Όμως αυτό δεν μπορεί να ισχύει σε κάθε περίπτωση.Η πορεία προς τα εμπρός είναι νομοτέλεια.Τότε αρκεί να αναζητήσουμε εκείνα που ίσως έχουμε ξεχάσει και δεν θα πρεπε. Τον γνήσια κοινωνικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων,τη συλλογική έκφραση της κοινότητας με τα έντονα βιώματά της,την πηγαία έκφραση των συναισθημάτων .Όταν η λύπη ήταν λύπη και η χαρά χαρά(όταν η λύπη μοιράζονταν και γίνονταν μικρότερη ενώ η χαρά μοιράζονταν και γίνονταν διπλή χαρά). Τότε που ο συνάνθρωπος ίσως είχε άλλη αξία. Η παράδοση και ο λαικός μας πολιτισμός αποτελεί μια ανεξάντλητη δεξαμενή,μια αστείρευτη πηγή απ΄όπου ο καθένας μπορεί να αντλήσει ό,τι μπορεί να τον στηρίξει ,ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή τυπικότητας και μοντερνισμού. Απ΄αυτό το πλούσιο υλικό ,θελήσαμε σήμερα να ανακαλέσουμε ένα μικρό δείγμα που αφορά το γάμο,με όλη την αναγκαία θεατρική σύμβαση για μια τέτοια εκδήλωση.Ένα μικρό δείγμα ,γιατί κάθε τόπος ,κάθε περιοχή έχουν τη δική τους παραλλαγή ,το δικό τους μοτίβο είτε αφορά τα έθιμα είτε το τραγούδι και το χορό.Κοινό υπόστρωμμα η χαρά για το νιόπαντρο ζευγάρι και το γλέντι , με πλήθος υπέροχα τραγούδια από κάθε σημείο της Ελλάδας.
   Ήταν λοιπόν ο γάμος μία από «τις ακριβές μέρες» γιατί σ΄αυτές τις ακριβές μέρες γλεντούσαν οι άνθρωποι.Ευκαιρία συνάθροισης,συνάντησης της κοινότητας και έκφρασης του συλλογικού συναισθήματος (http://sxolsymdipevoi.blogspot.com).


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ...ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ!!!!! Τα σχολεία ανοίγουν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019....Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέ...